29 серпня, 2023

"На обелісках пам'яті" (До Дня пам'яті захисників України)


29 серпня Україна вшановує пам'ять захисників України, які віддали своє життя, захищаючи незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої країни. Цей день було затверджено указом Президента України Володимира Зеленського від 23 серпня 2019 року. 

Дату було обрано не випадково. Це нагадування про іловайську трагедію, яка сталася саме в цей день у 2014 році. Тоді, під час виходу сил АТО з оточення під Іловайськом, росіяни підло порушили домовленості й розстріляли з важкого озброєння колони українських військових. За міжнародним гуманітарним правом такі дії кваліфікують як воєнний злочин. Тоді загинули 366 українських воїнів, 429 були поранені, 158 зникли безвісти, 300 опинилися в полоні. 

Бібліотека ім. П. Панча пропонує вашій увазі книжкову виставку, присвячену цій сумній даті. Ви можете ознайомитися з такими книгами:

1. Роман Зіненко "Війна, якої не було. Хроніка іловайської трагедії" (у 2-х томах). Роман Зіненко - колишній морський піхотинець, доброволець батальйону "Дніпро-1". Він був серед тих, хто в серпні 2014 року опинився в пеклі іловайського котла й вижив. У цій книзі ви знайдете спогади близько сотні бійців і офіцерів - від добровольця до вищого керівництва сектора "Б", учасників тих подій. 

2. Євген Положій "Іловайськ". Це не документальна повість, а роман, побудований на реальних подіях, у якому герої мають справжніх прототипів. "Сувора чоловіча проза у найкращому розумінні цього слова. Хто сумує за Людиною - нехай прочитає цей роман" - так відгукнувся на книгу Положія письменник Василь Шкляр.

3. Євген Магда "Гібридна війна: вижити і перемогти". Тут автор аналізує багато речей, через які наша країна стала жертвою агресії з боку росії, вказує на причини послаблення України, не обмежуючись лише твердженням "в усьому винен путін".

4. Шикарне ілюстроване видання "Війна" / очима ТСН (українською та англійською мовами). Тут ви знайдете 28 історій. Це панорамний погляд репортерів телевізійної служби новин на перебіг воєнних подій на Донбасі  2014 - 2015 рр.   

Запрошуємо вас до перегляду. 

Низький уклін і вічна пам'ять усім героям, полеглим за незалежність України. Слава нації - смерть ворогам!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Від книги - до мети (До Всесвітнього дня бібліотек)

Що річно 30 вересня ми відзначаємо День бібліотек, впроваджений указом Президента України Леоніда Кучми від 14 травня 1998 року. Бібліотека ...