26 вересня, 2023

Туризм: історія в пам'ятках (До Всесвітнього дня туризму)

 

Щороку 27 вересня  в Україні та світі відзначають День туризму. Дату цю було обрано невипадково, бо саме в цей день у 1970 році було прийнято Статут Всесвітньої туристичної організації.

Звісно, багато хто може сказати, що свято це недоречне в той час, коли, за оцінками ООН, 6,5 мільйонів українців через повномасштабне вторгнення росії в Україну стали біженцями, а 5 мільйонів – внутрішньо переміщеними особами.

Але попри все життя триває, а подорожі здатні позбавляти нас стресу й тривоги. До того ж не будемо забувати про значення туристичної галузі в економічному розвитку будь-якої країни, а надто країни, виснаженої війною.

Україна надзвичайно багата на цікаві, а подекуди й унікальні місця й міста, які зберігають історичну пам’ять тисячоліть. Це і наша з вами столиця, колиска Руси – чарівний Київ, і культурний центр країни Львів, і Чернівці, де можна побачити знаменитий університет, а колись - резиденцію митрополитів Буковини, і Кам’янець-Подільський, де зберегли й реставрували знамениту фортецю XIII століття, і музей просто неба неподалік від столиці «Київська Русь», і дендропарк «Софіївка» в Умані, і столиця гетьманщини Батурин на Чернігівщині, яка є нагадуванням про страшну різанину, що вчинили росіяни у 18 столітті, вдершись до міста, яке героїчно оборонялося, за допомогою зрадника серед полкової старшини. Безумовно, це і наша Південна Пальміра Одеса, яку зараз нещадно обстрілює ворог. Серед перлин природи це, безперечно, наші Карпати.  На кордоні Вінницької та Черкаської областей розкинувся скельний Буцький каньйон. На північному заході України в нас є Шацькі озера, яких понад 30, там же знаходиться й найбільше озеро в країні «Світязь», це і славнозвісний острів «Хортиця» в Запоріжжі.

На жаль, через окупацію частини нашої території ми не маємо змоги зараз побувати в Криму, на  Кінбурнській косі на півдні країни, степовому заповіднику «Асканія-Нова» неподалік від Каховки, острові Джарилгач на Херсонщині. Що вже казати про справжній екоцид, який вчинили росіяни, затопивши Каховську ГЕС. Ще до російського вторгнення, яке триває з 2014 року, більшість українців сприймали Донеччину як суто промисловий регіон. Поза тим цей край  має безліч туристичних цікавинок і місць для відпочинку. Це тепле й лагідне Азовське море, Блакитні озера в Щурово, Рапне озеро в Слов’янську, національний парк «Меотида», білокузьминівські крейдяні скелі, яким 90 мільйонів років, заповідник «Кам’яні могили», ландшафтний парк «Клебан-бик», соляні шахти Соледару.

Ми віримо, що всі українські території будуть деокуповані, а наше завдання – самим дожити до Перемоги, зберегти дітей, відбудувати країну й побачити, як сконає російська імперія.

Бібліотека ім. П. Й. Панча підготувала книжкову виставку, на якій репрезентовано ілюстровані видання, що ознайомлять вас із найбільш цікавими місцями та пам’ятками з різних куточків нашої з вами рідної країни.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Від книги - до мети (До Всесвітнього дня бібліотек)

Що річно 30 вересня ми відзначаємо День бібліотек, впроваджений указом Президента України Леоніда Кучми від 14 травня 1998 року. Бібліотека ...